שאלות נפוצות

במה אנחנו מתמחים?

במרפאת היבטים אנו מספקים טיפול נפשי פסיכולוגי ופסיכיאטרי. אנו מתמחים בגישה ההתנהגותי קוגניטיבית, גישה המנסה לתת מענה לבעיות ספציפיות של המטופל בהווה, דרך טיפול בסימפטומים ובעיוותים בדרכי המחשבה. המטפל מתחקה יחד עם המטופל על מקור הבעיה בעבר, אך נותן כלים מעשיים לשינוי ההתנהגות בהווה.
התרפיה ההתנהגותית קוגניטיבית מטפלת טיפולים מוכחים שנחקרו רבות, במגוון רחב של בעיות נפשיות כגון: משברי חיים, טראומות, חרדות, הפרעות אישיות, מחשבות טורדניות, דיכאון, התמכרות, סכיזופרניה.
במידת הצורך אנו משלבים טיפול תרופתי למטופל לצד הטיפול הפסיכולוגי.

התמחות נוספת של המרפאה היא טיפול בהתמכרויות, המושתת על הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי. אנו מטפלים בגישה זו, במגוון התמכרויות: אלכוהוליזם, קנביס, קניות, הימורים ועוד.
כמו כן המרפאה מטפלת בהתמכרות להרואין בטיפול תרופתי (סובוטקס) ברישיון ובפיקוח משרד הבריאות.

מהו טיפול נפשי?

פסיכותרפיה נמצאת על הגבול הדק בין אמנות ומדע ובמשך מאות שנות קיומה פותחו כלים רבים כדי לעזור למגוון רב של בעיות אנושיות בפרקי זמן סבירים. אם יש לך בעיה המשבשת את חייך, תוכל לקבל את העזרה המתאימה האפשרית במוסדות הציבוריים או הפרטיים וליהנות ממה שהעולם המודרני יכול להציע לך על מנת לשפר את איכות חייך.
בימנו הטיפול הנפשי משלב גישות ואסכולות שונות החל מטיפולים התנהגותיים הממוקדים בפתרון בעיה מסוימת בזמן קצר ועד לטיפולים פסיכו-אנליטיים העוסקים בחקר הלא מודע, בקונפליקטים הפנימיים ומקורותיהם ונמשכים מספר שנים, פעמיים שלוש בשבוע. בין שני קצוות אלו מצויות גישות רבות ומגוונות. אנו ננסה לתת לך כלים להבנת עולם המושגים של הטיפול הפסיכולוגי בין ימינו תוך מענה על השאלות הבאות:
1 מהם הסוגים העיקריים של טיפול נפשי?
2 מתי לפנות לטיפול נפשי?
3 איך פועל טיפול נפשי?
4 איזה סוג טיפול להעדיף באיזה מצב?
5 לאן לפנות?
6 למה לצפות ובאילו כלים להעריך את יעילות הטיפול והתאמתו?
באופן כללי נבדוק כיצד שיחה בין שני אנשים – מטפל ומטופל, יכולה לעזור, איך העובדה שאתה ”שופך את ליבך“ בפני איש מקצוע יכולה לפתור את בעיותיך?

ראשית, מהי בעיה נפשית?
בעיה נפשית היא הפרה של איזון בין מרכיביה השונים של המערכת הנפשית, בין מרכיב ההיגיון והדחף. אם בעיה נפשית היא הפרת איזון בין מערכות המרכיבות את עולמו הנפשי של האדם, טיפול נפשי מהווה מסגרת בה נתן להחזיר את האיזון לקדמותו, או ליצור איזון חדש— אחר, שיפחית את הסבל שהביא את האדם לבקש טיפול נפשי. אדם הפונה לטיפול נפשי סובל מהפרה באיזון בתוך עולמו הפנימי, הרגשי או הפרה באיזון בינו לבין סביבתו הקרובה והאנשים במשמעותיים עבורו. המטפל עוזר למטופל בבניית איזון מחודש וטוב יותר.

מהו טיפול נפשי?
טיפול נפשי הוא מסגרת בה מתקיימים מספר קודים ברורים:
1 מסגרת ברורה, קבועה בזמן ובמקום המכילה בתוכה ציפייה הדדית ברורה ומוגדרת.
2 ההבנה שבתוך המסגרת פועלים מטפל ומטופל (או מטופלים), המטופל אינו המטפל ולהיפך.
3 בקשר ביניהם: המטופל נעזר ע“י המטפל. הקשר הוא קשר אמפתי, המטפל מנסה להבין את עולמו של המטופל, בעיותיו, כאילו הוא בנעליו, אך זאת מבלי לאבד את הגבולות ביניהם.
4 תהליך טיפולי – תהליך שיש לו התחלה, אמצע וברוב המקרים גם סוף. מטרת הטיפול מוגדרת, לרוב מראש ושני האנשים במשימה הטיפולית חותרים לקראתה כל אחד מתוך תפקידו בתהליך.

מתי לפנות לפסיכותרפיה?

פעמים רבות נתפסת הפניה לטיפול פסיכולוגי, בקרב הציבור, כמפחידה.
אני מאמין כי זהו לא פחד מהפסיכולוג, או הפסיכיאטר, כי אם מהבעיה עצמה.
החשש לגעת מסתורי הנפש, בנבכי הנשמה, בדחפינו, מחשבותינו, לא הפחד מהמפגש עם המטפל, כי אם הפחד מהמפגש עם עצמנו, שמא נגלה שטמון בנו ”שיגעון“ או דבר דומה לו.

מתי כדאי אם כך, להתגבר על החשש ולפנות לקבל טיפול פסיכותרפי?

  • במצבי משבר בשל מוות של אדם קרוב, גירושין, פיטורים, בעיות כלכליות.
  • כשסובלים מפחדים שונים: פחד בחינות, פחדים מחפצים וחיות , פחד ממחלות (היפוכונדריאזיס) וכו‘.
  • כשיש בעיות של חרדה מתמשכת או התקפי חרדה, מחלות כפייתיות המלוות לעיתים בטקסים.
  • בעיות מיניות.
  • מצבי דיכאון חריף או תחושת דיכאון מתמשכת וחוסר ערך עצמי.
  • תחושה של חוסר מיצוי עצמי.
  • חרדות חברתיות ותחושת בדידות.
  • מצבים פסיכוטיים בהם האדם מאבד קשר עם המציאות (במצבים אלו בדרך כלל מופנה לטיפול ע“י בני משפחתו). בעיות משפחתיות, בזוגיות, בין הורים וילדים.
  • מתוך הצורך להכיר את עצמנו – הכרות שהיא מסע מרתק, חשוב ושלם בפני עצמו, גם ללא סימפטומים הגורמים לסבל מיוחד.

מהם סוגי הטיפול הנפשי?

בין הטיפולים המקובלים בפסיכותרפיה היום, קיימות מספר גישות עיקריות. המטפל יכול לטפל ע“פ גישה אחת טהורה, או לשלב בין הגישות השונות. הטיפולים השונים יכולים להינתן פרטנית, משפחתית או בקבוצות.
להלן הגישות המרכזיות בפסיכותרפיה היום:
הגישה ההתנהגותית – קוגניטיבית – גישה המבוססת על הפסיכולוגיה ההתנהגותית. הגישה מציעה טיפול בסימפטומים ובבעיות מוגדרות. בצורה מדויקת מנסה המטפל ההתנהגותי להגדיר עם המטופל מהו הסימפטום בו רוצים לטפל, מתי החל, כמה זמן נמשך, באיזה מקום ובאיזו שעה הוא מתרחש, ומציע דרך להשפיע על האדם הסובל מאותו סימפטום. הגישה מאפשרת ביקורת מדעית על יעילות הטיפול.

הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית מבוססת על ההנחה הכללית שהתנהגותו של האדם היא תופעה נלמדת, כלומר הטיפול ההתנהגותי מבוסס על תורת הלמידה. ע“פ הגישה ההתנהגותית, האדם לומד את התגובות שהופכות אחר כך לסימפטומים פתולוגיים, כפי שהוא לומד כל דבר. קיים גירוי, האדם מגיב לגירוי. אם התגובה הזו מחוזקת על ידי חיזוקים, נקבל תגובה נלמדת שעם הזמן תלך ותחזק את עצמה.

הגישה הקוגניטיבית מרחיבה את עקרונות הגישה התנהגותית ומוסיפה כי האדם מגיב לגירויים אבל לא תגובה עיוורת, אלא תגובה העוברת דרך הפירוש הפרטי שהאדם נותן לגירוי., כלומר האדם מגיב לא לגירוי אם כי לפירוש שלו לגירוי. כלומר, הקוגניציה, המחשבות, הדמיון, הפירושים שלנו את המציאות הופכים לגשר בין הגירוי לבין התגובה ובין החיזוקים לבין התגובה.

הטיפולים המבוססים על גישה זו הם ברובם קצרי מועד, הניתנים לתיאור מדויק.
השאלה הנשאלת בטיפול היא לא מה הסיבה לסימפטום, אלא איך להיפטר מהסימפטום.
ההנחה היא שאם האדם ייפתר מהסימפטום איכות חייו תעלה ואיתה היעילות האישות שלו ויכולת התפקוד, אלו ישמשו כחיזוקים להתנהגות החדשה.

גישה זו יעילה במיוחד כשהסימפטום ברור, ממוקד ומפריע לאדם עד כדי כך שהוא רוצה להיפטר ממנו. לטיפול ההתנהגותי דרושה מידה רבה של שיתוף פעולה של המטופל וכן יכולת לעמוד בחוזה טיפולי לטווח קצר תוך השקעת מאמץ מרוכז לפתרון הבעיה בזמן נתון.

הגישה הפסיכואנליטית או הפסיכו דינאמית – גישה זו התפתחה במאה ה– 19 והגיעה לשיאה ולגיבושה בעבודתו של זיגמונד פרוייד בתחילת המאה ה– 20. בבסיס הגישה הרעיון שעולמנו הפנימי הוא בחלקו לא מודע, וללא מודע חוקיות משלו והוא גם קובע את התנהגותנו בפועל.
במונחים פילוסופיים גישה זו היא דטרמיניסטית. כלומר התנהגותנו נקבעת על פי דברים שקרו בגיל הילדות, בהקשר לעולמנו הפנימי, והם ממשיכים ומשפיעים על התנהגותנו לאורך חיינו.
אחת ההנחות שהתפתחו מגישה זו היא שלתובנה על המתרחש בעולמנו יש כוח מרפא, דהיינו, אם אדע דברים על עולמי הפנימי אוכל לשלוט בהתנהגותי ולהפטר מסימפטומים טורדניים.
הטיפול בגישה זו מתבצע לרוב בצורת שיחות, ברוב המקרים לא ניתנים שעורי בית למטופל. זו השיטה הפופולארית בארץ ובחלקים נרחבים של העולם. יעילה בעיקר כשקשה למקד או למקם את הסימפטום בצורה ספציפית משום שהאדם מתלונן על בעיותיו באופן מפוזר ולא ממוקד.
טיפול דינאמי ניתן לעשות בכל מיני צורות, ארוך טווח או קצר טווח, טיפול פרטני, קבוצתי או משפחתי. בכל צורותיו מה שיעניין את מטפל הוא להסביר את התנהגות על סמך כוחות הפועלים בנפשו של האדם, וההיסטוריה של אותם כוחות מאז היוולדו, יש אומרים שלפני היוולדו.

הגישה האקסטנציאליסטית – לגישה זו שמות פופולאריים כמו ”לוגותרפיה“ של ויקטור פרנקל, ”הפסיכואנליזה האקסטנציאליסטית“ , טיפול של לנג באנגליה, תרפיית גשטלט, ואף טיפול ממוקד בקליינט של רוג‘רס.
המשותף לכל אלו היא נקודת המבט האקסטנציאליסטית, אשר רואה באדם, בכל אדם, תופעה ייחודית, חד פעמית המתקיימת בהקשר הייחודי שלו.
לכן לא ניתן להסיק מסקנות מאדם אחד למשנהו. המטפל למעשה אינו מסוגל להסביר את הסיבות לבעיותיו של האדם, אך הוא יכול להבין ולהכיל את המטופל, לפגוש אותו במימד האנושי. ה“מפגש“ הוא המימד המרכזי בטיפול האקסטנציאליסטי. המטפל פוגש את המטופל בסבלו, משתתף באופן אמפאתי בסבלו ובעצם המפגש יש אלמט מרפא.
המשוף לסוגי טיפול כאלה הוא שהמטפל אנו מנסה לתת שום הסבר. הוא נותן למטופל לחוות את החוויה הפתולוגית או החוויה הסימפטומטית שלו עד הסוף. לא מנסה להניע אותו מהסבל. מנסה למצות את הסימפטום, את הסבל עם המטופל תוך כדי הימצאותו איתו, או ע“פ הלוגותרפיה, אפילו למצוא משמעות לסבלו של האדם.

טיפול באומניות והטיפול האקספרסיבי – הבסיס הרעיוני של הטיפולים האקספרסיביים, הוא בגישה ההתפתחותית המודגשת יותר מאשר בטיפולים אחרים. מטרת המטפל היא לאפשר למטופל להתבטא ולבטא את עולמו הפנימי ללא ביקורת, ללא הערות. הביטוי העצמי נעשה באמצעים שונים: פלסטיים, תנועתיים, מוסיקליים, מתוך הנחה כי לביטוי עצמו יש השפעה מוגדלת על האדם.
הטיפולים באמנות יעילים במיוחד לאנשים שטיפולים מילוליים לא עזרו להם, או שקיימת איזושהי תקיעות ממושכת בטיפול המילולי. במקרים כאלה השאלות הבלתי מילוליות מאפשרות לעיתים מפנה בטיפול. הטיפולים באמנות לרוב משולבים בטיפול פסיכו דינמי. טיפולי אמנות יעילים לאנשים בעלי עכבות רבות, משום שהם מאפשרים למטופל לבוא במגע עם עשייה תכליתית ולא רק דיבור אין סופי על עצם העכבה.

מהו אורך הטיפול הנפשי ומהם דרכי הפניה לטיפול

קיימות שתי גישות טיפוליות למימד הזמן – טיפול קצר מועד בטווח של כ– 20-30 שעות טיפול. וטיפול ארוך מועד מעל 20-30 שעות לפרק זמן של שנתיים עד שלוש.

טיפול קצר מועד בכל הגישות מתאים לאנשים שאת בעייתם ניתן למקד. אדם מציג מוקד סביבו נוצרו יתר הבעיות. מוקד זה ניתן לאיתור ע“י המטפל ולהגדרה ברורה על ידו וניתן לטפל בו במספר מצומצם יחסית של פגישות.

ניתן להשוות את העוצמה של מפגשי טיפול אלו עם פגישה חד פעמית לדוגמה, המתירה רושם עז לכל ימי חיינו. מפגשים קצרי מועד בין בני אדם ללא רקע מוקדם ולזמן קצוב, מלווים לעיתים בעוצמות רגשיות בעלות איכויות נדירות.

איך אבחר את המטפל המתאים לבעיה ממנה אני סובל?
לפני הפניה לטיפול כדאי לעשות עבודת הכנה עצמית. צריך לתת תשובות למספר שאלות:
1 מהן מטרותיי בבואי לפנות לטיפול? מה אני רוצה להשיג מהטיפול? מה מפריע לי?
2 מה השקעה האפשרית והרצויה מבחינתי? האם אני מוכן ורוצה להשקיע בטיפול ארוך, עמוק, שיאפשר לי להכיר את עצמי לעומק או שאני רוצה טיפול קצר, ממוקד בבעיה מסוימת שתיפתר בזמן הקצר ביותר?
התשובות לשאלות ישמשו אותך הן בבחירת מטפל והן בהערכת הטיפול המוצע לך.
בשיחה עם המטפל עליך לדעת לשאול שאלות כמו: האם הטיפול יפתור את הבעיה? איך קוראים לטיפול? כמה זמן הוא ייקח? מה נדרש ממני ומהמטפל? זכותך ואפילו חובתך לדעת מהו מנגנון הפעולה שדרכו הטיפול המוצע לך פועל.

לאחר שהסכמת ליישום מסוים של טיפול אצל מטפל מסוים, תן לעצמך לזרום עם הטיפול לפרק זמן מסוים, ללא ביקורת, סמוך על המטפל ועל מיומנויותיו המקצועיות, אפשר לו לעבוד ומלא את חלקך בטיפול. מימד הזמן בטיפול פסיכולוגי נמדד בשבועות וחודשים לא בדקות וימים.

לאחר שפנית לטיפול אצל מטפל, תוכל בעזרת השאלות הללו להעריך לאחר מספר טיפולים (2-4) האם הטיפול והמטפל יכול לעזור לך לפתור את בעיתך.
לא תמיד המטפל הראשון שפונים אליו הוא מי שיטפל בך.
חשוב שהוא יהיה אדם בעל אופקים רחבים מספיק כדי להבין את מגוון הטיפולים העומדים לרשות הפסיכותרפיה כדי לעזור לך וגם שיחזיק מספיק קשרים עם מטפלים נוספים המטפלים בגישות שונות כדי שיוכל להפנות אותך למקום המתאים אם אינו יכול לעזור לך.

כשאתה נמצא בתהליך הטיפולי רצוי לבצע הערכה בכל מספר שבועות או חודשים, שתף את המטפל בהערכה שעשית.
ברר אם הטיפול הוא בדרך הנכונה, האם אני בדרכי להחזיר לעצמי את האיזון שהופר? זכותך המלאה לבקש הסברים, הערכה לגבי המצב ולשאול שאלות כגון מה עלי לעשות כדי לקדם את הטיפול.

טיפול בסובוטקס למכורים להירואין

ההתפתחות בחקר המוח וברפואה המודרנית מאפשרת היום פתרונות תרופתיים (סובוטקס) לבעיית ההתמכרות להרואין. במרפאת היבטים יחידת הסמים עוסקת במתן טיפול לגמילה למכורים להרואין.
זהו טיפול יעיל, מכובד ודיסקרטי לטיפול באדם המכור להרואין ומעוניין לטפל בהתמכרות ולשקם את חייו.
הטיפול משלב טיפול פסיכולוגי ותרופתי המותאם אישית למצבו של כל מטופל.
מטופלים מדווחים על הצלחה גדולה, על תחושות פיזיות המזכירות להם את חייהם לפני ההתמכרות.
למידע נוסף אודות הטיפול בהרואין לחצו כאן

סגור לתגובות.