הפרעת אישיות גבולית

למרות השם הקשה, הפרעת אישיות גבולית מאוד נפוצה (שכיחות באוכלוסיה: 0.7% (נורבגיה)-1.8%(ארה"ב)  ומי שסובל ממנה חווה כאב נפשי רב במשך שנים רבות.

המונח "הפרעת אישיות" מתייחס לקטגוריה של אבחנות פסיכיאטריות אליה שייכים הסימפטומים. כמובן שאבחנה פסיכיאטרית איננה קובעת את אישיותו של האדם. מטרתה להקל על בחירת הטיפול המתאים ביותר לקבוצת האנשים הסובלים מסימפטומים דומים. חשוב גם לציין שאבחנה פסיכיאטרית איננה מתייחסת למקור הקשיים או לחוויה האישית של כל אדם. דברים אלה מקבלים התייחסות בטיפול.

הקריטריונים לאבחנה של "הפרעת אישיות גבולית" כוללים הן את הנטיות הרגשיות והן את ההתנהגות והחשיבה, והם מובאים כאן באופן כללי ופשטני בלבד (מתוך ה DSM):

  • רגש: שינויים עוצמתיים ופתאומיים במצבי רוח, כעס בלתי נשלט ואי יציבות רגשית שמלווים לעיתים בחושת ריקנות.
  • חשיבה: חשיבה שאחרים רוצים ברעתי, ו/או ניתוקים מהחוויה, דימוי עצמי לא יציב.
  • התנהגות: נטייה להתנהגות אובדנית או חבלה עצמית, אימפולסיביות.
  • תחום בין אישי: מאמצים להימנעות מנטישה אמתית או מדומיינת, דפוס יחסים אינטנסיבי או לא יציב הנע בין הערכה ורצון לקרבה לאחר, לבין תחושה שהאחר שנוא, פוגע ובלתי נסבל.

בשל הסבל הרב הכרוך בהפרעה זו, נוטים הסובלים ממנה, לאמץ התנהגויות וקשיים נוספים, כגון: התמכרויות, פגיעות עצמיות, ניסיונות אובדניים (במסגרתם לא לגמרי ברור אם המטופל הכוונה הממשית הייתה למות)

בבסיס הפרעת האישיות הגבולית עומד קושי משמעותי בוויסות רגשי. כיום נהוג לדבר על שילוב של גורמים המובילים לקשיים שהוזכרו:

פגיעות רגשית:

רגישות גבוהה לגירויים רגשיים.

תגובות עוצמתיות ואימפולסיביות לגירויים רגשיים.

חזרה איטית לשיעור הבסיס הרגשי.

התפתחות בסביבה לא מתקפת:

נמצא כי הסובלים מהפרעת אישיות גבולית סבלו בגדלותם מסביבה שנטתה להגיב באופן לא עקבי ובלתי הולם לחוויות רגשיות ואישיות.

למשל: שלילה, ענישה שלא מותאמת להתנהגות, ייחוס חוויה של הילד לתכונות שליליות, תגובה מוגזמת, התעלמות ועוד.

התעללות בכלל והתעללות או תקיפה מינית בפרט: כ- 75% מבעלי BPD חוו סוג מסוים של התעללות, ניצול, תקיפה מינית בילדות. לעיתים ההתעללות בעצמה נחווית כסביבה לא מתקפת, ולפעמים התגובה הלא מתקפת של הסביבה לתלונה על ההתעללות מהווה את מקור הפגיעה המשמעותי בעיני המטופלים.

הסובלים מהפרעת אישיות גבולית לעיתים מרגישים שתחושת הערך העצמי שלהם תלויה בתגובות הסביבה כלפיהם. תחושה זו מובילה לחוויה של חוסר שליטה, לתנודות בתחושת הערך העצמי ולחוויה של זהות לא מגובשת.

עקב כך, לעיתים חווה האדם הסובל מהפרעת אישיות גבולית חוסר ביטחון בנוגע ליכול לפרש סיטואציות באופן מציאותי.

קיימים מגוון סוגים של טיפולים המתאימים לטיפול בהפרעות אישיות בכלל והפרעת אישיות גבולית בפרט.

טיפול הוא תמיד תהליך קשה, אך אמור להיות גם מפתח. על אחת כמה וכמה, הסובלים מהפרעות אישיות מרגישים פגיעים במיוחד. לכן, חשוב לברר שהמטפל אליו פונים אכן מוכשר ומנוסה בטיפול בהפרעת אישיות בכלל ובהפרעת אישיות גבולית בפרט, מכיר ומבין את הרגישות של הפונה לטיפול.

במרפאת היבטים ניתן לקבל טיפול על פי עקרונות טיפול ממוקד סכמות, ניתן גם לקבל סיוע בהקניית כישורים לוויסות רגשי, אשר כאמור יכולים מאוד לשפר את איכות החיים של המטופל הסובל מהפרעת אישיות גבולית. התכנית לטיפול אינטנסיבי יכולה לסייע למתמודדים עם הפרעת אישיות גבולית.

 

סגור לתגובות.