מחקרים אפידמיולוגים בארה"ב – מחקר NCS – מגלה שהתופעה קיימת בקרב כ- 4% מאוכלוסיית המבוגרים בקרב הנבדקים, מדגם מייצג של אוכלוסיית ארה"ב. מחקרים מראים כי כמחצית (בין 30% ל-80%) מהילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז ימשיכו לסבול מהן גם בגיל מבוגר.
למה קשה לגלות קשי קשב בגיל מבוגר?
ביטוי הפרעת הקשב והריכוז משתנה לרוב בגיל מבוגר. לעובדה זו סיבות מגוונות, ביניהן הצורך להשתלב במערכות תפקוד בתחומים שונים אשר שונות במהותן מהמערכות אליהן אנו שייכים בילדות ובהתבגרות. סיבה נוספת היא התקבעות דפוסים שונים ומנגנוני פיצוי לאורך השנים. במקרים רבים אף קיימים קשיים רגשיים נוספים במקביל (חרדה, דיכאון ועוד). הפרעת הקשב, יחד עם הקשיים הרגשיים שנגרמים מחוויות שונות לאורך השנים, יוצרים קשיי תפקוד בכל תחומי החיים הבוגרים: עבודה ולימודים אקדמאים, התרועעות ראשונית בחברה וקשיים עם בני קבוצת השווים בכלל, קשיים במערכות יחסים עמוקות וזוגיות, קשיים עם בני המשפחה, קושי בהתנהלות מול גופים שונים ומול סמכות, קושי בהתנהלות כלכלית.
השתנות אופיה של הפרעת הקשב עם הבגרות והגורמים הרבים לה, מובילים לכך שאבחון קשיי קשב וריכוז בגיל מבוגר מורכב מאוד, לעתים אף יותר מאשר בגיל צעיר.
בכל זאת, אבחון מקיף יכול להוות פתח לתחילת התמודדות ומציאת פתרון המותאם לאותו אדם.
מהם הסימפטומים להפרעת קשב וריכוז בגיל מבוגר?
הפרעות הקשב מורכבות מאוד ומערבות תפקודים רבים. יחד עם זאת, ניתן להתייחס באופן גס ל 3 מרכיבים עיקריים:
- קשיי קשב
- אימפולסיביות
- היפראקטיביות
בבגרות משנה לעתים צורה, או נעלם ביטויו של מרכיב ההיפראקטיביות (אם היה קיים) ומודגש מרכיב האימפולסיביות.
אחד המאפיינים של ביטוי הפרעת הקשב והריכוז היא הנטייה לשכוח לעתים קרובות דברים שנאמרו, כמו גם הנטייה לאחר או לשכוח פגישות שקבעו וקושי בארגון סדר היום.
מבוגרים עם קשיי קשב וריכוז, כמו בגיל צעיר, נוטים להיות מתוסכלים מהר, להשתעמם בקלות ולתור באופן מתמיד אחר גירויים חיצוניים וסיפוק רגעי. עובדה זו, יחד עם הקושי בהתמקדות וסינון גירויים מסיחים מעלה את הסיכוי לפציעות, טעויות ותאונות יותר מאשר בשאר האוכלוסייה.
התפקוד היום-יומי על תחומיו השונים נתפס פעמים רבות כמבלבל ומעמיס. עולה קושי בהערכת משך הזמן הנדרש להשלמת מטלות. קיים לרוב קושי להשלים מטלות המלווה בנטייה להתחיל מספר מטלות במקביל ולעבור בממטלה אחת לשנייה, באופן שמותיר רשימה ארוכה של מטלות לא מבוצעות. כמו כן, פעמים רבות קיימת "העדפה" להתעסקות בזוטות לזמן ממושך ודחית תחילת העיסוקים המשמעותיים.
ברמה החברתית, הסובלים מקשיי קשב וריכוז מוצאים עצמם פעמים רבות מתבטאים ללא מעצורים ולפעמים מופיע דחף לבדחנות וציניות בניסיון לפצות על חלק מהקשיים. במהלך השיחה יכול להופיע דיבור מהיר המעורר תחושה של "דיבור ללא פואנטה", או שקיימת קפיצה בין נושאים המקשה על האחר להישאר קשוב.
קשיי קשב וריכוז תורמים לכאב משמעותי בחיי הבוגר
כל הקשיים המוזכרים לעיל, מובילים את בעל הפרעת הקשב להיתפס כחסר מעצורים או מתיש. פעמים אחרות נותר הרושם כי בעל הפרעת הקשב שחצן, מתנשא ומרוחק. רושם זה נגרם, בין היתר, מהנטייה להתנתקות במהלך שיחה עקב תחושה של עומס בגירויים, או מהימנעות מתקשורת הנובעת מהקשיים.
הסבל מקשיים אלה ואחרים לאורך שנים מוביל את המבוגר לתחושות עמוקות של חוסר ביטחון (גם אם לא נתפש כחסר ביטחון כלפי חוץ) והערכה עצמית נמוכה. פעמים רבות, כשהיכולות הקוגניטיביות ברמה גבוהה, נחווה גם תסכול רב מחוסר היכולת לממשן.
חשוב לציין כי תפקוד הקשב הוא הראשון להיפגע, גם כשבעיית הקשב אינה המקור לקשיים. לכן חשוב לברר האם אתה סובל מקשיי קשב וריכוז או שאלו תוצאה של קושי אחר.
תן לעצמך הזדמנות להבין את עצמך ואולי לשכתב את הנרטיב שלך את עצמך וגם לפתוח דף חדש בחיים. בדוק האם אתה סובל מהפרעת קשב וריכוז, כיוון שלבעיה יש טיפול יעיל ויחסית קל!
אבחון הפרעת קשב וריכוז
הפרעת הקשב והריכוז מתבטאות בתיאורים לעיל ומתבטאים גם בביצועים טיפוסיים במבחנים נוירופסיכולוגיים (נוירוקוגניטיביים). מדובר במבחנים שמאבחנים את התפקוד בפועל של המוח שלנו. את יכולת הקשב שלנו, את הדרך בה אנו מסוגלים להתעלם מדברים, את יכולת דחיית הסיפוקים הבסיסית וכדומה.
הטיפול בהפרעות קשב וריכוז
הפרעות קשב וריכוז הן בעיה אמיתית. אנשים עם בעיה זאת סובלים מקשיים שונים ומרובים בחיים, קשיים שניתן למנוע ולתקן בעזרת טיפול מתאים.
ניתן לאבחן את הבעיה במישור הקליני, הפסיכולוגי התנהגותי וגם ע"י מבחנים נוירו-קוגניטיביים.
ניתן לטפל בבעיה ביעילות ויחסית בקלות ולשפר בצורה ניכרת את תפקוד האדם, מצב רוחו ודימויו העצמי.
הטיפול במרפאת היבטים מתבצע בשתי דרכים עיקריות:
- טיפול תרופתי
- פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT)
בישראל, הטיפול התרופתי ניתן על ידי תרופה בשם ריטלין או צורות אחרות שלה כגון קונצרטה.
בחו"ל יש תרופות נוספות לטיפול בבעיה שטרם הגיעו לישראל.
כשהטיפול התרופתי ניתן על ידי רופא מומחה ובעל ניסיון, הוא יעיל, מיידי ומשפר בצורה ניכרת את תפקודו של האדם בכל המישורים. יש אנשים שהחיים שלהם מתחלקים לשתי תקופות: לפני הטיפול התרופתי ולאחריו.
הטיפול בגישה הקוגניטיבית התנהגותית ממוקד בהקניית מיומנויות של ניהול זמן, ארגון המטלות, התמדה, דחיית גירויים וסיפוקים מידיים וטיפול "כללי" על הדימוי העצמי, מצבי רוח וכו'.
ברוב המקרים מומלץ שילוב של שתי דרכי הטיפול, כאשר הטיפול החשוב מביניהם נחשב התרופתי. חשוב לדעת שחלק מהתרופות רשומות בסל התרופות וניתנות ע"י קופות החולים.
במרפאת היבטים רכשנו כלים לאבחון וטיפול בתופעה זאת ונשמח לעמוד לרשותכם בכל עת.